De elektrische deelauto is er!

Maandag 27 maart 2023 stond hij dan eindelijk op de plek waar we hem wilden hebben. Niet al te ver bij ons huis vandaan: de eerste elektrische deelauto van Diemen!

In 2017 werd onze auto op vakantie in Wales total loss gereden. Al langer liepen we met het idee rond om te stoppen met een eigen auto. We wilden elektrisch rijden en een eigen elektrische auto was onbetaalbaar en voor een (elektrische) lease auto komen we beide niet in aanmerking. We maakten proefritten in diverse deelauto’s die in Amsterdam te vinden zijn. Maar in Diemen werd het aanbod alleen maar minder. ConnectCar werd overgenomen door MyWheels en verdween uit Diemen. Alleen GreenWheels bleef over en die waren niet direct van plan om elektrische auto’s, die al ruim voorhanden zijn in Amsterdam, in Diemen te plaatsen.

Tijd dus voor een eigen plan. OnzeAuto kwam ik op het spoor via de nieuwsbrief van de energiecoöperatie Calorie uit Castricum. Gebeld met ze en ze waren direct enthousiast en zagen mogelijkheden. Een online introductieavond volgde, belangstellingsregistratie en toen, een paar maanden later: de daadwerkelijke inschrijving. Die viel helaas wat tegen. 24 belangstellenden en maar 4 die zich daadwerkelijk inschreven. “Ik heb nog een auto die goed is.” “Mijn partner wil niet.” “Misschien dat we onze tweede auto de deur uit moeten doen, maar dat vind ik toch wel een grote stap.” Etc. etc.

Maar OnzeAuto had al auto’s besteld omdat de levertijden erg lang waren. En er kwam een auto beschikbaar. Waarom OnzeAuto besloot deze in Diemen te plaatsen. Een plekje was er al (daar waar eerst de benzineauto van ConnectCar had gestaan). De laadpaal moet nog geregeld worden, maar laadpalen genoeg in Diemen.

En daar is-ie dan! Een Renault Megane E-Tech.

Elektrische deelauto’s hebben veel voordelen:

  • Minder auto’s op straat: gemiddeld scheelt 1 deelauto 6 parkeerplekken. Die ruimte kun je gebruiken voor groen, speelruimte etc.
  • Minder uitstoot van schadelijke stoffen dan een benzine of dieselauto.
  • Minder gedoe. OnzeAuto regelt heel veel voor je: verzekering, schadeafhandeling, onderhoud (niet dat een elektrische auto veel onderhoud nodig heeft), parkeervergunning etc.
  • Minder lawaai in de auto en daar buiten tijdens het rijden.
  • Een elektrische deelauto is meestal goedkoper dan een eigen auto.
  • Een auto van OnzeAuto deel je met buurtgenoten. Je leert meer mensen kennen, kunt ervaringen delen, afspraken maken over het gebruik van de auto en elkaar gemakkelijker aanspreken op gebruik wat je minder prettig vindt.

Er zijn natuurlijk ook nadelen:

  • De auto kan bezet zijn door iemand anders.
  • Eh, verder geen?
AanbiederType aanbiederBrandstofType auto€/kmToelichting
ConnectCarDeelautoBenzineSmart ForFour0,69Overgenomen door MyWheels
GreenwheelsDeelautoVW Up!0,57Van Volkswagen
SixtHuurautoBenzine en dieselDiverse1,09Ook wel eens een bestelbus gehuurd, prijs daardoor hoger
AutohopperHuurautoBenzineToyota Aygo0,37Pas 1 keer een auto gehuurd. Prijs daardoor mogelijk lager.
OnzeAutoDeelautoElektrischRenault Mégane E-Tech0,49
Mijn BMWMotorBenzineBMW R 1200 RT0,27
Kosten per kilometer van een auto

Meer lezen over hoe het werkt en/of meedoen? Kijk op de website van OnzeAuto.

Advertentie

Over evertkuiken

http://about.me/evertkuiken
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s