BMW benzine lint defect

Heel wat BMW eigenaren (in ieder geval R, RT en GS uit de periode 2004-2010) kennen het probleem: je benzinemeter geeft ineens aan dat je zonder benzine zit. Terwijl je toch zeker weet dat je momenten daarvoor nog genoeg had om een stuk te rijden. Of, nog erger: je meter geeft aan dat je nog genoeg benzine hebt en toch valt je motor ineens uit omdat de benzine op is. Conclusie: je benzine meter is defect.

Hoe dat komt? BMW heeft in deze serie gekozen voor een lint in plaats van een vlotter. De weerstand van dat lint varieert met de hoogte van het benzinepeil in je tank en zo meet de computer de inhoud van je tank en geeft dat weer op het display.

Maar dat lint breekt nog wel eens (net zoals wel meer dunne film verbindingen op mijn motor, maar daarover later mogelijk meer…). En dan geeft je benzine meter op het display niet meer goed aan. En als het breekt krijg je er zelfs nog een mooie gele driehoek voor terug die je voor altijd in je gezicht staat te schijnen.

Er zijn drie oplossingen voor dit probleem:

  1. Negeren. Het makkelijkste. Maar de meesten houden dat niet lang vol.
  2. Het lint (laten) vervangen. Een lastige klus, al zijn er mensen die het binnen een half uur voor elkaar krijgen. Vergelijk het met het vervangen van een lampje in je koplamp: het is te doen, maar een enorm gepriegel.
  3. Het lint proberen te repareren. “Zappen” wordt dat wel genoemd. Klinkt heel eng, maar het werkt echt. Wat je eigenlijk doet is het lint “solderen” door er een stevige stroom doorheen te sturen. Zie mijn verhaal hierover op het BMW forum. Soms lukt het soms niet. Maar vroeger of later breekt het lint weer, dat is zeker.
  4. Je motor laten denken dat je tank altijd vol is. Daar kun je een apparaatje voor kopen voor een paar tientjes. Of het zelf doen met twee weerstandjes en wat soldeer of een kroonsteentje.

Ik heb mijn lint twee keer weten te repareren door het te “zappen”. Toen het voor de derde keer kapot ging heb ik gekozen voor optie 4: voortaan de benzinemeter te negeren en de motor te laten denken dat de tank altijd vol is. Lampje uit, meter keurig op vol.

En omdat ik als elektrotechnicus niet vies ben van een beetje knutselen en solderen, ben ik aan de slag gegaan. Twee weerstandjes van ongeveer de juiste waarde (2 kOhm en 1 MOhm) had ik snel gevonden. Ik heb vervolgens de stekkers met draden uit de connector gehaald, de weerstanden aan de draden vast gemaakt bij de stekkers en daarna de stekkers weer in de connector gestopt.

De 1 MOhm weerstand moet tussen de groene (pin 4) en groen-rode draad (pin 3) aangesloten worden. De 2 kOhm weerstand tussen de groen-rode (pin 3) en bruin-blauwe draad (pin 2). De bruine draad die kun je laten zitten zoals die zit.

Voordeel: de draden zijn nog heel. Ik kan altijd nog besluiten om het lint te vervangen. Weerstanden er af knippen en alles werkt weer. Bovendien is het een hele kleine aanpassing. Geen kastjes, kroonsteentjes, losse draden of wat dan ook. Bijna onzichtbaar.

Hier de oplossing met het kroonstjeentje.

Advertentie

Over evertkuiken

http://about.me/evertkuiken
Dit bericht werd geplaatst in Duurzaamheid en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s