Een goede motorroute maken

Hoe maak je nou een motorroute die op alle navigatiesystemen gelijk is, goed werkt, je langs alle punten voert waar je wilt zijn?

Dat gaat niet. Nee, echt, geloof me: dat gaat niet. Onmogelijk.

Waarom is een identieke route maken zo moeilijk?

Waar heb je mee te maken bij het berekenen van een route:

  • Verschillende methodes om de route op het apparaat te zetten.
  • Verschillende kaarten en kaart versies.
  • Verschillende instellingen.
  • Verschillende software voor routeberekeningen.
  • Verschillende gebruikers.

Al die aspecten zorgen er voor dat er altijd verschillen zullen zitten tussen de routes. Zelfs al maak je een route met tientallen, honderden routepunten of zet je een track om in een route. En je weet het toch: de rijder voorop bepaalt de route. Gaat deze “verkeerd”, dan heeft deze zeer waarschijnlijk een andere route die ook uitkomt bij waar jullie heen gaan. Is dat erg? Dat is aan jou om te bepalen. Maar hou je aan de afspraken die je maakt over “verkeerd” rijden. Vaak zal dat zijn: volg de voorste rijder. Soms, als je echt denkt dat het helemaal fout gaat, kun je even toeteren of de voorste rijder inhalen en signaleren dat je wilt stoppen. Sla niet een andere weg in, want grote kans dat de anderen omkeren en je gaan zoeken en dan wordt het een wanboel.

Mr GPS methode

Sommigen zweren bij de “MrGPS methode“, maar MrGPS geeft zelf aan dat ook die methode niet altijd en overal vlekkeloos werkt. De MrGPS methode werkt op basis van de track van de route en laat jouw navigatieapparaat die track omrekenen naar een route. De berekende route zal dan zo dicht mogelijk langs de track gaan. Nadeel van die methode is dat er geen routepunten meer in de route zitten. Je navigatieapparaat zal dus niet meer tegen je zeggen “Lunch!” of “Stoppen voor <bezienswaardigheid>”. Het betekent ook dat je de route niet mag laten herberekenen want dan rekent je navigatieapparaat een route uit vanaf jouw plek tot het eindpunt zonder te kijken naar de track. De route zal dan heel anders zijn dan wat je gepland had en gewoon “snelste” of “kortste”, afhankelijk van de instellingen van je apparaat. Zet dus “herberekenen” uit. En om die reden kun je je navigatieapparaat niet meer gebruiken bij omleidingen, want ook dan zal je apparaat een andere route uitrekenen dan die welke je wilde rijden.

Ik ben geen fan van de MrGPS route. Omdat je dan geen routepunten meer hebt en geen bezienswaardigheden meer in je route kunt opnemen. En omdat je je navigatieapparaat niet meer kunt gebruiken waar je hem voor hebt: navigeren bij omleidingen. Ik gebruik wel een soort afgeleide van die methode, als back-up.

Mijn methode

Goed, hoe maak ik dan routes die ik met anderen ga delen?

  1. Ik zoek een route die in de buurt komt van waar ik wil rijden. Deze stap mag je natuurlijk ook overslaan en met een lege route beginnen.
  2. Start MyRouteApp.
  3. Kies de juiste kaart die je gaat gebruiken om mee te navigeren.
  4. Zet de instellingen goed waarmee je wilt gaan rijden. Off-road? Ponten vermijden? Snelwegen vermijden? Uitschakelen seizoensafsluitingen (zodat je in de winter een route over een pas kunt plannen die op dat moment afgesloten is bijvoorbeeld)?
  5. Zet de overlay kaart op Michelin (die van die groene wegen laat zien).
  6. Leg de route waar mogelijk over dat soort groene wegen. Let wel op dat de totale tijd van de route niet te lang wordt.
  7. Zoek vervolgens naar interessante plekken waar de route langs gaat. Hierbij zet ik vaak Google Maps aan: die is meer actueel en bevat soms punten die niet op andere kaarten staan. Voeg deze als waypoint toe aan het bestand en zet een routepunt in de route vlak voor de plek waar dat waypoint is. Vaak staat die interessante plek namelijk niet precies op de route, maar er naast. Je kunt het punt zelf dan niet in de route opnemen. Soms is er een parkeerplaats die je in de route kunt opnemen, soms moet je zelf een routepunt maken.
  8. Verwijder zoveel mogelijk overbodige routepunten en geef de resterende routepunten een logische naam.
  9. Kijk ook welke routepunten je “hard” maakt. Daar zijn diverse redenen voor. De Garmin roept deze punten af. Je moet er langs (voor de lunch stop of een bezienswaardigheid bijvoorbeeld handig). Sommige Garmins accepteren routes met meer dan 29 zachte punten niet. Zet om de 20-25 zachte punten dus altijd 1 hard punt in de route.
  10. Als de route af is: lang genoeg, over mooie wegen, langs de plekken waar je langs wilt gaan, maak hem dan gelijk voor Garmin en TomTom. Vaak genoeg zul je zien dat er dan al verschillen zijn die je moet corrigeren door routepunten te (ver-)plaatsen.
  11. Exporteer de route als GPX en importeer deze in BaseCamp in een lege map (“Lijstmap”). Je ziet dan een route en een track en eventueel wat waypoints.
  12. Ook nu zul je waarschijnlijk al weer verschillen zien tussen beide. Corrigeer die verschillen opnieuw door te zorgen dat de route exact op de track loopt. Verplaats routepunten of voeg routepunten toe waar nodig. Verwijder geen routepunten, want dan is de route mogelijk weer niet gelijk als je deze opent in TomTom of een ander navigatiesysteem.
  13. Stel de vertrekdatum en tijd in op het eerste routepunt van de route. Dat kan als je de route hebt geopend door te klikken op het vertrekpunt, te kiezen voor “Wijzig punt” en dan bij Schema een vertrekdatum en tijd in te stellen. Daarmee zie je de route bovenin je scherm van je Garmin routelijst op de dag dat je de route gaat rijden. Erg handig.
  14. Zet nu route, tracklog en waypoints over naar de Garmin.
  15. Maak de tracklog (“spoor”) zichtbaar op de kaart. Op mijn Garmin 350 gaat dat via het menu Apps, Sporen, Kies een spoor, Klik op de moersleutel, Vink “Toon op kaart” aan, kies een kleur in “Kies kleur” (ik gebruik zwart: dat vind ik duidelijk).
  16. Start nu de route die bij die track hoort en loop de hele route na om te zien of deze over de tracklog loopt. Daar waar je afwijkingen ziet, kun je in BaseCamp de route aanpassen door routepunten te (ver-)plaatsen.
  17. Als je daarmee klaar bent, verwijder dan de route van de Garmin. De tracklog mag blijven staan. En upload de route opnieuw vanuit BaseCamp naar je Garmin.
  18. Je kunt hem nog een keer nalopen, maar hij zou nu gelijk moeten zijn.
  19. De GPX met de route, tracklog en waypoints kun je vanuit BaseCamp maken en opsturen naar de mensen die de route ook willen gebruiken. Wijs ze op de mogelijkheid om de track zichtbaar te maken en de route daarmee te vergelijken. Zo voorkom je dat er ook bij hen om wat voor reden dan ook verschillen zijn tussen route en track.

Pas nu zal de route (vrijwel) gelijk zijn aan de route die je in MyRouteApp hebt gemaakt en die je wilt gaan rijden. Nog wat algemene tips:

  • Plaats geen routepunten op kruispunten, maar altijd een stuk de weg op waar je wilt rijden.
  • Plaats geen routepunten op plekken waar je niet kunt komen. Voeg dus bijvoorbeeld niet het waypoint van een kasteel aan je route toe. Vaak kun je niet zo dicht bij het kasteel komen en zal je Garmin dat wel proberen via allerlei weggetjes.
  • Plaats geen routepunten op plekken die de route in de war zouden gooien als je de route omkeert. Bij gesplitste rijbanen gaat dat vaak fout: je wordt dan bij de eerste afrit van de weg gestuurd, terug over de andere rijbaan, weer bij de eerste afrit er af en weer omkeren. Erg vervelend. Maar ook op rotondes leidt dat tot fouten waardoor je de rotonde twee keer moet nemen (soms niet erg…).
  • Let op wegafsluitingen gedurende bepaalde dagen (weekenden) of tijden (tussen 16 en 18 uur bijvoorbeeld). Er zijn op internet lijsten met waypoints te vinden. Die kun je in MyRouteApp of BaseCamp laden en zichtbaar maken, waarna je er rekening mee kunt houden.
Advertentie

Over evertkuiken

http://about.me/evertkuiken
Dit bericht werd geplaatst in Motor, Navigatie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s